Urząd Gminy Kwilcz
ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 23
64-420 Kwilcz










| Poprzedni miesiącListopad 2025 | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
W tym roku, już po raz drugi działalność branży gastronomicznej została mocno ograniczona w związku z panującą pandemią koronowirusa. Gdy w maju, z zachowaniem reżimu sanitarnego lokale otwarły się dla klientów wydawało się, że wszystko wraca do normy. Niestety, sezon letni nie należał do najlepszych, a nowe obostrzenia związane z walką z COVID-19 wprowadzone w październiku, umożliwiają jedynie sprzedaż jedzenia na wynos.
Ponieważ na przełomie października i listopada w naszym kraju drastycznie przybywało nowych zakażeń i każdego dnia odnotowywano kolejny rekordowy wskaźnik nowych przypadków, rząd postanowił wprowadzić kolejne obostrzenia, w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się koronawirusa. Przypomnijmy, że w ostatnim czasie branża gastronomiczna musiała stosować się do rygorystycznych obostrzeń. Lokale były otwarte od 6 do 21, a w pomieszczeniach mogła się znajdować jedna osoba na cztery metry kwadratowe. W chwili obecnej jedynym możliwym sposobem prowadzenia działalności jest sprzedaż jedzenia na wynos.
Wprowadzenie nowych zaleceń zmusiło restauratorów do dostosowania się po raz kolejny do narzucanych im wymogów. Nowa organizacja pracy, zakup opakowań czy wprowadzenie dowozu, to tylko nieliczne problemy z jakimi musieli się zmierzyć. Ciągłe przystosowywanie się do nowej rzeczywistości nie przyniesie jednak odczuwalnych korzyści, jeśli nie będzie odpowiedniego popytu na oferowane przez przedsiębiorców rozwiązania. W związku z aktualną sytuacją i obowiązującymi zasadami, każdy kto może ogranicza przebywanie poza domem, jedni pracują zdalnie, inni w systemie hybrydowym, a to z kolei wiąże się z mniejszą ilością potencjalnych klientów. Duża część lokali gastronomicznych w naszej gminie znajduje się przy drogach krajowych i wojewódzkich, gdzie ruch ostatnio jest zdecydowanie mniejszy.
Wesprzyjmy tych, którzy tylko dzięki nam mogą przetrwać ten trudny czas. Pamiętajmy, że w pierwszej kolejności kryzys związany z koronawirusem uderza w najmniejszy, lokalny biznes. Dla niektórych lokali w naszej gminie to walka o przetrwanie, grozi im w tej chwili całkowite zamknięcie. Jeśli jednak uda się utrzymać na rynku, nieunikniona będzie redukcja etatów, która pozbawi pracy wiele osób. Okażmy solidarność w działaniu i razem pomóżmy przetrwać branży gastronomicznej.
Olandia – Prusim
Prusim 5
tel. 602-412-327
FB: https://www.facebook.com/Olandiaprusim
www: http://www.olandia.pl/
e-mail: olandia@olandia.pl
Catering Lubosz
ul. Sportowa 1
tel. 501 020 315
FB: https://www.facebook.com/Catering-Lubosz-291295384738784
www: https://catering-lubosz.pl/
e-mail: kontakt@catering-lubosz.pl
Bistro ANKAR w Kwilczu
ul. Powstańców Wlkp.15
tel. 798-720-991
FB: https://www.facebook.com/Bistro-ANKAR-352850381815680/
Kuchnia u Szopa w Kwilczu
ul. Powstańców Wlkp.15
tel. 574 394 354
FB: https://m.facebook.com/ZajazdPodLasemUBeti
Zajazd BETI – Pólko
Pólko 7
tel. 667 274 001
e-mail: gniewtranspmi@gmail.com
FB: https://m.facebook.com/ZajazdPodLasemUBeti/
Urząd Gminy Kwilcz
ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 23
64-420 Kwilcz
Telefon alarmowy 112
Pogotowie ratunkowe 999
Straż pożarna 998
Policja 997
Pogotowie energetyczne 061 295 32 08
Pogotowie gazowe 992